Activitats Gratuïtes

L'Institut Docent i Recerca organitza periòdicament xerrades o activitats gratuïtes i d'interès general obertes a tots els públics sobre temes d'actualitat.

L'expertesa dels ponents, generalment professionals del Grup Sant Pere Claver, és una de les característiques singulars d'aquests espais que serveixen per conèixer, aprofundir i compartir coneixement.

'Converses' anteriors


Presentació de resultats Recerca: “Salut Mental en Joves: Risc i Resiliència per al Desenvolupament de Psicosi”

Es presentarà una síntesi de resultats d’un programa de recerca sobre els factors de risc i resiliència vers la psicosi desenvolupat en col·laboració entre la UAB i SPC.Aquest programa de recerca col.laboratiu s’inicia el 2010 al rebre finançament per part de La Marató de TV3.

Més informació »

Atenció en la salut mental de les persones refugiades. La guerra a Ucraïna (INSCRIPCIONS TANCADES)

La guerra entre Ucraïna i Russia ha comportat l'inmigració massiva de la població ucraïnesa a països europeus buscant refugi per sortir del conflicte. Parlarem amb experts sobre l'atenció en la salut mental que necessitaran aquests refugiats.

Més informació »

Introducción al “Lighthouse Program”: Tratamiento basado en la mentalización para padres (MBT-P).

Nueva Edición por problemas técnicos. La Fundación para la Salud y la Sostenibilidad, Turning Point, y el Institut Docent i Recerca de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver os presentan un taller de introducción al programa Lighthouse con su creador Gerry Byrne.

Més informació »

Presentació llibre: Psicoterapia en Grupo Paralelo de Madres y Padres.

Llibre que recull l´experiència de treball psicoterapèutic en grups paral.lels de mares i pares que es du a terme en la Unitat de Psicoteràpia Psicoanalítica per Infants i Joves de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver.

Més informació »

L’atenció psicològica als joves migrants. L’impacte de la pandèmia. (INSCRIPCIONS TANCADES)

En ocasions es parla d’ells sense comprendre les dificultats que tenen a nivell social i individual. En el proper Converses hem convidat a Dar Chabab – La Casa dels Joves, per a que ens expliquin quin model d'intervenció estan utilitzant i com els hi ha influït la pandèmia.

Més informació »

El voluntariat en temps de la Covid. (INSCRIPCIONS TANCADES)

Amb l’arribada de la Covid-19, el voluntariat ha esdevingut una de les respostes socials més importants per connectar, acompanyar i sentir-se acompanyats, invertint temps i recursos personals en la cura de l’altre i de la comunitat. Des del Servei de Voluntariat del GSPC ens explicaran com han afrontat la situació.

Més informació »

Com afrontar i gestionar el malestar emocional que ha provocat la pandèmia? (INSCRIPCIONS TANCADES)

La situació de pandèmia general ha provocat canvis d'hàbits en el nostre dia a dia però també un malestar emocional que en molts casos no hem sabut gestionar. En aquest Converses parlarem sobre com afrontar la nova situació.

Més informació »

La cultura inclusiva como herramienta de integración social - INSCRIPCIONS TANCADES

En el primer Converses del 2021 hablaremos sobre la Cultura inclusiva. En 2006, el Artículo 30 de la Convención sobre los derechos de las personas con discapacidad de la ONU, confirma el derecho de participación en la vida cultural como espectadores y como creadores.

Més informació »

Converses Virtuals: Dret a morir dignament. Eutanàsia i suïcidi (INSCRIPCIONS TANCADES)

26 novembre 2020

Abans de l'arribada de la Covid, s'ha començat a reivindicar el dret de tota persona a decidir lliurement sobre el final de la seva vida, i la necessitat de revisar el nostre codi legal vigent. Hem convidat a dues expertes en el tema perquè ens expliquin quines són les seves principals línies d'actuació.

Més informació »

Converses Virtuals: La salut mental en temps de la Covid-19

8 Octubre 2020

David Clusa, Cap del Dpt. de Salut Mental de Sant Pere Claver- Fundació Santitària ens acompanyarà per parlar sobre l’impacte que ha tingut la Covid-19 a la salut mental i amb quines problemàtiques s’han trobat els professionals a les visites, arrel de la pandèmia actual.

Més informació »

Converses virtuals: 27 Maig - Com ens ha afectat la pandèmia? Com érem, com som

El COVID-19 ha afectat a nivell global i les nostres emocions també han estat afectades. El confinament ha fet que li donem més importància a d'altres coses gairebé oblidades abans de la pandèmia. La Doctora en Psicologia i Psicoterapeuta, Glòria Mateu ens comentarà alguns d'aquests canvis que hem sofert.

Més informació »

Converses virtuals: 20 Maig - Viure i conviure amb infants al confinament’ (INSCRIPCIONS TANCADES)

La convivència amb els més petits de la casa en temps de confinament no ha sigut fàcil, ni per adults ni pels propis infants. LaCarme Ríos (Psicòloga General)i l'Encarna Sànchez (Psicòloga General Sanitària) de la Unitat de Psicoteràpia Psicoanalítica per Infants i Juvenils de Sant Claver-Fundació Sanitària ens donaran alguns consells.

Més informació »

Converses virtuals: 13 Maig - Atenció directa a persones tutelades - INSCRIPCIONS TANCADES

L'acompanyament a persones amb diagnòstics de salut mental i tutelades, sempre és complicat, i encara més a la situació actual. L'Esther Homedes (Referent de tutela) i el Jose Manuel Vara (Auxiliar de tutela) ens explicaran quin tipus d'atenció fan actualment.

Més informació »

Converses virtuals: 6 Maig - Elaborar Dols en temps de confinament- AFORAMENT COMPLET

La Doctora en Psicologia i Psicoterapeuta individual i grupal, Glòria Mateu, del CSMA Montjuic ens ajudarà a elaborar dols per pèrdues importants (laborals o familiars) tant presents malauradament en el confinament

Més informació »

Converses virtuals: 29 Abril - Viure i conviure amb adolescents

Jorge Tió. Psicòleg i Psicoterapeuta de l'Equip d'Atenció al Menor ens donarà unes recomanacions pel tracte i convivència amb adolescents.

Més informació »

Converses: Dret a morir dignament. Eutanàsia i suïcidi. (AJORNAT)

12 de Març del 2020

Converses AJORNAT: Seguint les directrius establertes pel Departament de Salut de la Generalitat de recomanacions per minimitzar el contagi de #coronavirus ajornem fins a nou avís el Converses previst per aquest dijous 12/03 a Cal Muns.

Més informació »

Converses: Mites, expectatives i paper d’una Entitat Tutelar. El procès sobre capacitat.

28 Novembre 2019

L'últim Converses de l'any anirà a càrrec de la Fundació Lluis Artigues on ens explicaran un treball de casos reals. Així com , en el marc de la Convenció de Nova York pels Drets de les Persones amb discapacitat. Posant especial èmfasi en les expectatives que es generen en l’entorn de la persona i quin és el paper de l’entitat tutelar.

Més informació »

Converses: Mai no és tard. L'Esport no té edat

3 Octubre 2019

Dintre del marc de la cel·lebració del Dia Mundial de la Salut Mental, tornem a organitzar el Mentalitza't. Enguany, parlarem al Converses sobre si la pràctica de l'esport té edats. Miquel Pucurull, corredor de 80 anys essent per la seva trajectòria un gran exemple per difondre els beneficis de l'esport.

Més informació »

Converses: Ser adolescent avui (Aforament complet)

6 Juny 2019

Els adolescents d’avui en dia són com els de fa 30 anys? Què tenen en comú? En aquest nou Converses parlarem de les característiques d’aquesta etapa evolutiva que marca el trànsit de la infància cap a la vida adulta.

Més informació »

Converses: Esport per a la ment

Al primer Converses de l'any ‘Esport per a la ment' tractarem sobre la Socialització i inserció comunitària a través de l'exercici físic. Companys de la Residència Tres Pins i de l'activitat Sport Jove de l'Hospital de Dia seran els encarregats de dinamitzar aquesta xerrada divulgativa. No us el perdeu!

Més informació »

Acte Sorra Freda Refugiats (INSCRIPCIONS TANCADES)

En motiu del Dia Mundial del Refugiat, Sant Pere Claver - Fundació Sanitària vol organitzar un col·loqui amb professionals de la xarxa i aprofitar per donar el DVD a les persones que van col·laborar en el Verkami del concert de Sorra Freda del 2016 .

Més informació »

Jornada X Aniversari SSASJE (AFORAMENT COMPLET- INSCRIPCIONS TANCADES)

El Servei de Seguiment i Acompanyament a Joves Extutelats de Sant Pere Claver- Fundació Serveis Socials celebra el seu 10è aniversari per commemorar la seva trajectòria en el procés d’acompanyament i capacitació dels joves en una etapa vital, sempre canviant i dinàmica amb totes les persones i equips que ho han fet possible.

Més informació »

Jornada 10è Aniversari Fundació Tutelar Lluís Artigues

El Servei de Seguiment i Acompanyament a Joves Extutelats de Sant Pere Claver- Fundació Serveis Socials celebra el seu 10è aniversari per commemorar la seva trajectòria en el procés d’acompanyament i capacitació dels joves en una etapa vital, sempre canviant i dinàmica amb totes les persones i equips que ho han fet possible.

Més informació »

Vibrar't i Converses Mentalitza't: Com volem participar en els serveis de salut mental?

Conmemorant el dia Mundial de la Salut Mental, l'ID organitza aquest converses on se li donarà veu a usuaris, familiars i professionals de la salut mental per posar punts de vista en comú. Inscripció vàlida també per l'espectacle Vibrar't.

Més informació »

Converses: L’acompanyament de joves migrants en situació de vulnerabilitat. Oportunitats i dificultats

El passat mes de novembre es va inaugurar a Barcelona, el centre Dar Chabab, un nou equipament per a joves migrants en situació de vulnerabilitat i de carrer. El servei treballa a partir de l’acollida, l’acompanyament i la inclusió dels joves, de 9 a 21 hores, funcionant els 365 dies de l’any. El seu director serà qui ens acompanyi en aquest nou Converses.

Més informació »

I Jornada Espiritualitat i Salut Mental (XVIII Jornada Psicologia i Espiritualitat de la Fundació Vidal i Barraquer) INSCRIPCIONS TANCADES

Coorganitzada per Sant Pere Claver - Fundació Sanitària, en el marc del seu 70è Aniversari i la Fundació Vidal i Barraquer, per la qual és també la XVIII Jornada de Psicologia i Espiritualitat. Ens plantejarem quines són les possibilitats i els impediments per Ser Lliures.I si tenen objectius en comú la psicoanàlisi i el camí espiritual

Més informació »

Converses: L'art de l'al·lèrgia. Tota la informació sobre la causa i les malalties que provoca

Quan s'apropa la primavera augmenten les al·lèrgies i el malestar que provoquen els seus símptomes. El proper Converses, el cap del Servei d'Al·lèrgia de Sant Pere Claver- Fundació Sanitària, el Dr. Lucas, ens oferirà una xerrada per aprendre a viure i conviure amb una al·lèrgia.

Més informació »

Converses: Entenent la depressió en la infància i l'adolescència

Primer Converses del 2018! Meritxell Fortea, Psiquiatra del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil i Paola Rossi, de l'Equip d'Atenció al Menor, ambdues professionals de Sant Pere Claver, donaran les claus sobre la depressió infantil i juvenil.

Més informació »

Converses : El dolor. El cervell com a generador de dolor permanent

El cap de servei de electromiografíes de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària, Jaume Valls ens explicarà d'on prové el dolor i les seves conseqüències al nostre cos.

Més informació »

Converses: Joves i drogues

Jordi Bernabeu abordarà la problemàtica de les addiccions durant l’adolescència i la joventut i els risc que pot generar en la salut mental dels joves.

Més informació »

Converses : Ús i abús d'ansiolítics i antidepressius (Inscripcions tancades)

Jordi Casas serà l'encarregat de dirigir el Converses sobre els medicaments i com afecten a la salut.

Més informació »

Jornada: Les relacions afectives de les persones amb discapacitat intel·lectual

Jornada per poder exposar i debatre el paper dels professionals i familiars sobre les relacions afectives i sexuals de les persones amb discapacitat intel·lectual. Un espai per reflexionar sobre aquest tema.

Més informació »

Converses : Persones sense llar

El primer Converses del 2017 serà per tractar l'estigma de viure al carrer. El ponent que ens acompanyarà serà el David Vàzquez, Educador Social i Psicopedagog.

Més informació »

I Jornada Atenció a la Salut Mental dels Refugiats

Proposem organitzar una Jornada científica al voltant de l’atenció a la Salut Mental dels refugiats, un col·lectiu especialment vulnerable a patir trastorns depressius, d’ansietat, adaptatius, psicòtics, d´estrés postraumàtic (el conegut com a síndrome d´Ulises), addictius o els propis de dol migratori.

Més informació »

La Salut emocional de la Familia

En motiu del Día Mundial de la Salut Mental, l'Institut Docent inclourà dintre de les activitats programades per aquella jornada un Converses relacionat amb la Familia. Ponents:Jordi Codina, Abdon Montserrat. Modera: Raul Alcázar

Més informació »

Adicció a les noves tecnologies

Actualment vivim conectats i això vol dir que podem arribar a ser adictes a les noves tecnologíes. En aquest Converses tractarem sobre això: com fer-ne un bon ús amb el Jordi Bernabeu.

Més informació »

Síria, guerra i refugi. El dilema de deixar el teu país

Arrel del conflicte a Síria i el desplaçament de refugiats que emigren a d'altres països, Sant Pere Claver - Fundació Sanitària i l'Institut Docent organitzen una xerrada amb expert del Servei de Refugiats i immigrants de la Creu Roja Catalunya, experts de la fundació i un metge d’origen sirià que compartirà la seva experiència.

Més informació »

Llars amb autonomia: Suport a la vida independent per a persones amb trastorn mental.

L'Equip de Suport a l'Autonomia de la Fundació Serveis Socials inaugura els Converses 2016. Informaran sobre l'atenció al domicili, les necessitats que s'atenen i els suports que s'ofereixen a persones amb trastorn mental.

Més informació »

Converses: Les relacions amb els adolecents avui. Tens fills adolescents? Els gaudeixes?

8 oct- Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, Gemma Borraz, psicòloga de l’EAM i Ariadna Pérez, psicòloga del CSMIJ de Sant Pere Claver ens parlaran de com fer front a la relació entre pares i adolecents. Entrada gratuïta amb inscripció.

Més informació »

Taula Rodona: Emigrar durant la infància (AFORAMENT COMPLET)

17 set - Taula rodona: Emigrar durant la infància. Presentació del teaser: Caure del Niu El documental explora la vida de diferents joves i infants immigrants que han arribat a Barcelona, un viatge de l'origen al present de les seves preocupacions, els seus anhels i les seves esperances, i de les dificultats de començar una nova vida.

Més informació »

Converses: El meu fill podrà ser autònom algun dia? Autonomia i discapacitat. TANCAT

15 set- Ramón Novell Alsina, Metge psiquiatre ens parlarà sobre les maneres d'atendre a les persones amb discapacitat intel·lectual i la seva capacitat per ser autònoms.

Més informació »

VII Jornada PAE-TPI. Salut Mental: Noves tecnologies i mitjans de comunicació.

La Jornada Anual d'enguany reflexionarà sobre dos temes: Com poden contribuir al diagnòstic i al tractament les noves Tecnologíes de la Informació i de la Comunicació (TIC) especialment en programes com el PAE-TPI que s’adreça a la poblacíó jove. I sobre el tracte que donen els mitjans de comunicació als problemes de Salut Mental. I com poden contribuir a facilitar la detecció i el tractament precoç.

Més informació »

Converses: Efectes de la crisi sobre la salut. Què podem fer per viure millor?

21 Maig, Eulàlia Torrent serà la ponent convidada que ens informarà sobre els items més importants a tenir en compte entre salut i crisi. Inscripcions obertes!

Més informació »

Converses: Com saber si cal incapacitar a una persona?

El proper 19 de març,inaugurem els Converses 2015. Luz Fernández-Palero, Treballadora social i Coordinadora de l'Àrea Social de la Fundació Lluís Artigues ens explicarà què fan les entitats tutelars. Patrocina: Juanola

Més informació »

Discussió i diàleg llibre 'Psicoterapia focal en niños'

Arran de la seva edició en castellà.

Més informació »

Cafè Obert. Tasted màgic: Xerrada de màgia

El Mago Torino ens introduirà el tema de la màgia al llarg de la història de forma amena i divertida. Un espai de vivències i testimonis per compartir.

Més informació »

Homenatge a Foucault. La biopolítica 30 anys després

Commemoració a un dels referents intel.lectuals més importants per a la comprensió de les relacions individu-societat dintre de l'àmbit del trastorn mental. Co-organitza Sant Pere Claver-Fundació Sanitària.

Més informació »

Converses: 'El Càncer. Tractament i prevenció

Com fer front a aquesta malaltia un cop és diagnosticada? Aquesta i altres qüestions tindran resposta a la propera xerrada gratuïta de l'Institut Docent. Entrada lliure i gratuïta. Aforament limitat.


Ponent: Eva Antolín Agustí. Psicòloga. Especialista en Psicooncologia.
Dia: 12 desembre de 19:00 a 20:15
Lloc: Institut Docent-Sant Pere Claver (C/ Vila i Vilà, 16 Barcelona. Sala Joan Gonzalo, 5a. planta)

Més informació »

Com fer front a la jubilació

I ara què fem? Com ens organitzem el temps? Quines sensacions es tenen quan arriba la jubilació? Aquestes podríen ser algunes de les preguntes que trobaran resposta en el pròxim 'Converses'.Us hi esperem!


Ponents: Gloria Mateu i Marta Lleonart
Dia: 26 Setembre a les 19:00
Lloc: Institut Docent Sant Pere Claver (C. Vila i Vilà, 16 Barcelona)

Més informació »

Familiars i cuidadors: Els eterns oblidats

Com han d'afrontar els cuidadors els seu dia a dia? Com s'han de cuidar ells mateixos? La psicoterapeuta del Centre de Salut Mental de Sants (Sant Pere Claver) ens explicarà com fer front a la duresa d'haver de cuidar alguna persona depenent.


Ponent: Joana Lara, Psiquiatra de Sant Pere Claver-Fundació Sanitària
Dia:Dijous 9 de maig de 19h a 20.15h
Lloc: Sant Pere Claver -Institut Docent (C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona)

Més informació »

Alzheimer i malalties degeneratives

El Dr. Moreno, director mèdic de Sant Pere Claver - Fundació Sanitària, explicà què és l'Alzheimer i altres malalties degeneratives, com es produeix, les diferències amb l'envelliment i com detectar possibles símptomes. Vegeu al vídeo a l'apartat 'més informació'.

Ponent: Alfred Moreno, director de mèdic de Sant Pere Claver
Dia:Dijous 21 de març de 19h a 20.15h
Lloc: Centre Cultural Albareda (C. Albareda, 22 08004 Barcelona)

Més informació »

Estrès i Ansietat. Eines per posar-hi remei

El Dr. Clusa, cap del Servei de Salut Mental de la Fundació Sant Pere Claver, va explicar en la seva conferència com reaccionar davant els simptomes d'estrès i ansietat i com posar-hi remei. A la part inferior, a 'més informació', teniu un vídeo divulgatiu.

Ponent: David Clusa, Cap de Salut Mental de Sant Pere Claver
Dia:Dijous 31 de gener de 19h a 20.15h
Lloc: Sant Pere Claver -Institut Docent (C. Vila i Vilà, 16 08004 Barcelona)

Més informació »


Vídeos dels Converses

Visita el nostre canal de YouTube